Ιερισσός Χαλκιδικής - 7 Μαρτίου 2013

Αυτά που δεν αποτελούν είδηση και δεν θα παίξουν ποτέ στα δελτία του Μπόμπολα, του Αλαφούζου και όλων των άλλων "αντικειμενικών" πηγών πληροφόρησης. Κοντράστ χαρακτήρων. Από τη μία περήφανοι και χαρούμενοι άνθρωποι, αποφασισμένοι να σώσουν το χωριό τους και τα παιδιά τους και από την άλλη άβουλα, ανέκφραστα ένστολα ρομποτάκια, υπάκουα σε κάθε εντολή όσο άδικη και απάνθρωπη κι αν είναι, για 900 ευρώ το μήνα.



Η δημοσιογραφική απάντηση από τον Πορτοσάλτε στις άνωθεν μαρτυρίες των μαθητριών, (που τον τρόπο έκφρασής τους θα ζήλευαν πολλοί "άριοι" πιθηκοβουλευτές που δε μπορούν να βάλουν σωστά 3 λέξεις στη σειρά σε μία φράση) ήρθε στο βραδινό δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΙ και ήταν η εξής:

1) είναι πολύ άσχημο να εμπλέκουν κοριτσάκια 15 χρονών σε αυτή την ιστορία και να τα δηλώνουν ως άλλοθι κάποιοι, καταθέτοντας ότι ήταν μαζί τους την βραδιά της επίθεσης, αναγκάζοντας την αστυνομία να τα εξετάσει ως μάρτυρες.

2) η αστυνομία επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί τους για να τα καλέσει για κατάθεση την ώρα που ήταν στο σχολείο και είχαν μάθημα. Περίεργο που επιτρέπονταν ανοιχτά κινητά εν ώρα μαθήματος και τελικά μίλησαν μαζί τους.

Ο σχιζοφρενής ακροδεξιός τηλεπωλητής που τη μία μέρα υμνεί τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και πουλάει βιβλία με το κιλό εξ ονόματός του και την άλλη αποθεώνει τα τηλεσκουπίδια, τους Κωστόπουλους και τις συναυλίες του Ρουβά, θεωρεί ότι η ελληνική αστυνομία δεν μπορεί να λέει ψέματα και χαρακτηρίζει αθλίους συκοφάντες όσους μιλάνε για ρίψη χημικών μέσα στο χωριό και στην αυλή του σχολείου της Ιερισσού. Ασχέτως αν λίγες ώρες αργότερα τον διαψεύδει και το ίδιο το Α.Τ. Ιερισσού.


Η αλήθεια για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής (του Γιώργου Καραμέρου)

Σε 15,5 δις ευρώ ανέρχεται σύμφωνα με τις κοινές εκτιμήσεις, υπέρμαχων και πολέμιων, η αξία των μεταλλευμάτων που βρίσκονται στην Χαλκιδική. Ο Χρυσός βέβαια δεν βγαίνει από την Γη με το κόσκινο όπως την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σήμερα επιβάλλεται χημική παρέμβαση σε μια δασική περιοχή που θυμίζει μεσογειακή ζούγκλα από την βιοποικιλότητά της. Η περιεκτικότητα του εδάφους σε χρυσό στην περιοχή, είναι 0.8 γραμμάρια ανά τόνο.

Επί 2.500 χρόνια έχουν εξορυχτεί περίπου 30 εκ. τόνοι, από τα οποία τα περίπου 20 εκ. βγήκαν από το 1927 επί εποχής Μποδοσάκη.

Δηλαδή επί 2000 χρόνια είχαν εξορυχτεί από την περιοχή περίπου 5-6 εκ. τόνοι ενώ στα επόμενα 20 χρόνια θα εξορυχτούν 200 εκ τόνοι.

Θα μου πείτε τώρα "οι αριστεροί και οι οικολόγοι που χτυπιούνται με τα ΜΑΤ στην Χαλκιδική δεν θέλουν την ανάπτυξη. Θέλουν την Ελλάδα να παραμένει φτωχή για να κάνουν το κομμάτι τους. Για να δούμε αν είναι έτσι.

Καταρχήν είναι σκανδαλώδες ότι το κέρδος του Ελληνικού Δημόσιου σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα θα είναι μηδενικό. Ο ορυκτός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και δεν προβλέπεται η απόδοση δικαιωμάτων από την εκμετάλλευσή του.

Γι’ αυτό άλλωστε η Τρόικα αρνήθηκε να αποδεχθεί τα μεταλλεία της Χαλκιδικής στις εγγυήσεις που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για τη δανειακή σύμβαση.

Μήπως θα ήταν λοιπόν ωφελιμότερη η εθνικοποίηση του πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον.

Όσο για το το χρονικό της υπόθεσης; Το ελληνικό δημόσιο μεταβίβασε επί υφυπουργού οικονομικών Χρήστου Πάχτα στον κ. Μπόμπολα την εκμετάλλευση της έκτασης έναντι 11 εκ ευρώ παρότι αυτή αποτιμήθηκε στα 408 (!) από διεθνή οίκο 6 μήνες μετά, και σταδιακά μεταβιβάστηκε έναντι περιπου 95 εκ ευρώ στην European Goldfields με τον ΑΚΤΩΡΑ να ελέγχει το 5%.

Η σημερινή αξία των μεταλλείων αποτιμάται στα (κρατηθείτε) 2.300.000.000 ευρώ στο χρηματιστήριο του Τορόντο μετά την απόκτηση του 95% των μετοχών από την πολυεθνική εταιρεία με έδρα τον Καναδά πίσω από την οποία βρίσκονται funds και τράπεζες όπως η JP Morgan και η Goldman Sachs την ώρα που η Ελλάδα πένεται και διασύρεται διεθνώς!

Η... ζωή και ο "Καλλικράτης" εν τω μεταξύ, ένωσε τα μαντεμοχώρια (χωριά των εργατών στα ορυχεία) μαζί και με άλλα χωριά που μόνο χάνουν από τα μεταλλεία σε έναν κοινό Δήμο, το Δήμο Αριστοτέλη του όποιου Δήμαρχος σήμερα είναι ο κ. Χρήστος Πάχτας υπέρμαχος των εξορύξεων!

Είδατε πως τα φέρνει η ζωή!

Το μεταλλείο που θα κατασκευάσει η European Goldfields δεν θα είναι μόνο υπόγειο αλλά κυρίως επιφανειακή εκμετάλλευση που θα αποσπά τον χρυσό κατόπιν επεξεργασίας του εδάφους, μετατρέποντας τη γη σε απόρριμμα και αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα, κυρίως κυάνιο, αρσενικό και θειικό οξύ.

Όσο για τους υδάτινους πόρους;

Η μέση κατανάλωση νερού ανά κιλό παραγόμενου χρυσού είναι 691.000 λίτρα!

18 τόνοι εξορύγματος χρειάζονται για να γίνει μόνο ένα χρυσό δαχτυλίδι.

Οι συνέπειες δε ενός πιθανού ατυχήματος θα είναι τρομακτικότερες Το 2000, στη Baia Mare της Ρουμανίας διέρρευσαν από εξορυκτική μονάδα χρυσού 100.000 κυβικά μέτρα χημικού νερού στον ποταμό Tisla και από εκεί στον Δούναβη, πλήττοντας και την Ουγγαρία και τη Σερβία.

Το περιβαλλοντικό ατύχημα στη Baia Mare θεωρείται το πιο καταστροφικό στην ιστορία της Ευρώπης μετά του Τσέρνομπιλ. 

Η βλαπτικότητα λοιπόν των μεταλλείων στις Σκουριές της Χαλκιδικής δεν αφορά μόνο τα γύρω χωριά, αλλά το σύνολο της Χαλκιδικής.

Βέβαια ποιός νοιάζεται για όλα αυτά όταν μιλάμε για 15,5 δισ. ευρώ με μοναδικό αντάλλαγμα την καταβολή μισθών των 800 εως 1000 ευρώ για 20 - 30 χρόνια σε μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι θα πεταχτούν στα αζήτητα όταν η εταιρεία φύγει, αφήνοντας πίσω της μια κόλαση.

πηγή: http://www.bloggr.info/

Ζωντανές ανταποκρίσεις από τα γεγονότα της Ιερισσού στην Ελληνοφρένεια



Το ιστορικό των μεταβιβάσεων των μεταλλείων της Χαλκιδικής από το 1994. Πάχτας (από τότε έστηνε την ιστορία), Κούτρας, Άκτωρ, Μπόμπολας, Παπακωνταντίνου, Τσοχατζόπουλος, στημένοι διαγωνισμοί, νομοθετικές αλχημείες, τροπολογίες, τρομοκρατία, απόκρυψη περιβαντολογικών ερευνών. (ηχητικό)




Ρεπορτάζ: Ντίνα Δασκαλοπούλου
Φωτογραφία: Μάριος Λώλος
(από "Εφημερίδα των Συντακτών")

«Μη με κοιτάτε Φοβάμαι…

«Μη με κοιτάτε, φοβάμαι». Ο ΜΑΤατζής τα χάνει όταν του απευθύνεται ο 5χρονος Γιάννης. «Γιατί φοβάσαι, αγόρι μου; Τι θα σου κάνω;». «Αυτά που μας κάνατε στο χωριό μας χτες». Ο μικρούλης κρατάει τη μαμά του από το χέρι έξω από τα δικαστήρια του Πολύγυρου. Μαζί με εκατοντάδες συγχωριανούς στέκουν απέναντι στους αστυνομικούς με τις ασπίδες που έχουν ζώσει το κτίριο και στους ακροβολισμένους άντρες των ΜΑΤ. Μέσα οι συγχωριανοί τους. «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά», το σύνθημα που δονεί την ατμόσφαιρα βγαίνει από τα στόματα παππούδων, γιαγιάδων, παπάδων, μαθητών. Σχεδόν όλο το χωριό –άυπνο, κουρασμένο, αλλά όχι γονατισμένο- συμπαραστέκεται στους 4 «τρομοκράτες» που παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την αυτόφωρη διαδικασία για οπλοκατοχή, κατοχή γουόκι τόκι και κροτίδων.

Πόσο σοβαρά είναι όλα αυτά; ρωτήσαμε τον δικηγόρο Βασίλη Τζιμούρτο. «Είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βαφτιστούν τρομοκράτες ή εγκληματίες άνθρωποι οικογενειάρχες και να συσχετιστεί ο οποιοσδήποτε αντιδρών στην καταστροφή του τόπου με την επίθεση στις Σκουριές. Το αδίκημα της κατοχής ενός αδήλωτου και σε χρόνια αχρησία κυνηγετικού όπλου αλίμονο αν αρκεί για να θεμελιώσει οποιαδήποτε αυτουργία σε τέτοιου είδους γεγονότα. Η προσπάθεια κατασυκοφάντησης και δημιουργίας ενόχων από τα ΜΜΕ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καταδεικνύει τον αληθινό αγώνα των κατοίκων».

Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης η Ιερισσός δεν έκλεισε μάτι: παρακολουθούσε οργισμένη τα δελτία ειδήσεων, άκουγε εμβρόντητη τον υφυπουργό Παιδείας να λέει πως δεν προσήχθη κανένας από τους μαθητές, παρηγορούσε τα παιδιά της. Αυτά τα παιδιά που από πολύ νωρίς προχθές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο τους για να βγουν σε ζωντανή σύνδεση στα κανάλια και να ζητήσουν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να παραιτηθεί. «Ζήσαμε έναν κανονικό πόλεμο και τώρα καταλαβαίνουμε τι σημαίνει επικοινωνιακός πόλεμος», μας λέει η 15χρονη Κ.Μ., ένα από τα κορίτσια που σύρθηκε στην αστυνομία. «Μας πήραν τρεις μαθητές στο τμήμα κι ο υφυπουργός έλεγε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Τους δείχνουμε τα δακρυγόνα στην αυλή και λένε ότι μόνο ένα έπεσε μέσα. Πήγαινε στην αυλή να δεις». Οντως, παρ” όλο που στην Ιερισσό έβρεχε όλη νύχτα, η μυρωδιά από τα χημικά αιωρείται στην ατμόσφαιρα και στην αυλή του σχολείου υπάρχει ακόμα κίτρινη σκόνη. «Ο γιος μου είναι 12 χρονών. Δεν μπορεί ακόμα να συνέλθει. Φοβάμαι πως σακάτεψαν τις ψυχές των παιδιών μας για πάντα», λέει η μητέρα Ε.Η.

«Μπήκε στο χωριό ένας κανονικός στρατός. Οταν έπιασαν τη «17 Νοέμβρη» πήγαν δύο τζιπ. Πού σκόπευαν όλα αυτά; Νομίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν; Γι” αυτό κινάμε τώρα μαζικά για το δικαστήριο. Εμπρός», λέει ο Γ.Κ. Χτες στον Πολύγυρο, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη στην Κομοτηνή, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν σταματούν να διαδηλώνουν. Και να είναι απίστευτα ευρηματικοί: σκαρώνουν συνθήματα στο λεπτό και τα διαδίδουν στόμα με στόμα. «Ησουνα μικρός και είχε ανεργία, ρουφιάνος πήγες κι έγινες στην αστυνομία». «Οσες κι αν κάνετε, σκυλιά, προσαγωγές, χρυσάφι δεν θα πάρετε απ” τις Σκουριές». «Πάχτα, Δένδια, Σαμαρά, ήρθε η ώρα να μπείτε στα κελιά». Αυτά ήταν τα συνθήματα που γεννήθηκαν χτες.

No comments:

Post a Comment