Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες (ταινία)

Die Fetten Jahre Sind Vorbei (The Edukators) [2004]

Μεταφρασμένος Τίτλος: Οι Μέρες Της Αφθονίας Σας Είναι Μετρημένες


Τα χρόνια της αφθονίας σας είναι μετρημένα. Για εσάς τους πλούσιους λέει. Γιατί δεν γίνεται να συνεχίζεται η κοινωνική αδικία. Γιατί δεν γίνεται οι άνθρωποι να μην καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για κοινωνική αδικία. Αλλά το πιο τρομακτικό της κατάστασης είναι η ροπή όλων, έτσι ώστε τα πράγματα να μείνουν ως έχουν. Τόσο ικανοποιημένοι είναι άραγε από τις μικρές ζωές τους ή τόσο φοβισμένοι για αυτές; Επειδή όμως κάποιος πρέπει να φταίει για την λανθάνουσα δυστυχία τους, αποφασίζουν να μισήσουν τους πιο δυστυχείς. Αντί λοιπόν για τις πολυεθνικές, οι μετανάστες φέρουν την αιτία. Αντί για όσους έχουν περισσότερα, όσοι έχουν λιγότερα. Τόσο μα τόσο παράλογο. Κάποιοι το καταλαβαίνουν. Δεν το αντέχουν. Δεν το ανέχονται. Έτσι αποφασίζουν να το αλλάξουν. 

Η ταινία αρχίζει έξω από μια αντιπροσωπεία της Adidas. Διάφοροι επιχειρούν να αγοράσουν τα δημοφιλή παπούτσια. Εκεί όμως βρίσκονται και αυτοί οι άλλοι για να πληροφορήσουν τους αγοραστές ότι τα παπούτσια που αγοράζουν για πολλά φτιάχνονται από παιδάκια σε χώρες του Τρίτου Κόσμου και κοστίζουν ελάχιστα. Ξαφνικά όλα είναι τόσο ξεκάθαρα. Ένας ένοχος της δυστυχίας αποκαλύπτεται. Μια εταιρία που εκμεταλλεύεται και με την παραγωγή και με την πώληση τους ανθρώπους για να κερδίσει περισσότερα. Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό. Και αμέσως γίνεται. Οι αστυνομικοί έρχονται και διώχνουν αυτούς τους άλλους. Με βία δίνουν τη λύση. Τώρα η ζωή μπορεί να συνεχιστεί. Χωρίς άλλους να ενοχλούν. Οι άλλοι όμως δεν θα σταματήσουν. Γιατί έχουν μια ιδεολογία, όσο και αν οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Οι άνθρωποι είναι απασχολημένοι να αγοράζουν Adidas. Δεν έχουν χρόνο να προβληματιστούν, πόσο μάλλον να αντιδράσουν. 


Μα ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι άλλοι που θέλουν σώνει και καλά να αλλάξουν τα πράγματα; Το σενάριο αποφασίζει να εστιάσει σε δύο από αυτούς που δηλώνουν «εκπαιδευτές». Επιμορφώνουν την κοινωνία. Παραβιάζουν σπίτια πλουσίων και αλλάζουν θέση στα έπιπλά τους. Μετά αφήνουν ένα σημείωμα: «Τα χρόνια της αφθονίας σας είναι μετρημένα». Και μετά γυρίζουν σπίτι τους. Εκεί περιμένει η κοπέλα του ενός που ερωτεύεται ο άλλος, ο οποίος και θα τη μυήσει στη ζωή τους. Οι τρεις τους τώρα λοιπόν θα μπλέξουν κάπου. Όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με έναν από αυτούς που απεχθάνονται. Ο πανικός τους θα επηρεάσει και την πλοκή. Έτσι μετά από κάποιος άστοχους χειρισμούς θα φτάσει στο ιδεολογικό ζητούμενο: την αντιπαράθεση όσων προσπαθούν να αλλάξουν την κοινωνία με έναν χαρακτηριστικό εκπρόσωπό της. Τότε η ειρωνεία της ζωής μετατρέπει την ταινία σε κωμωδία. Ο πλούσιος που βρίσκεται ανάμεσα στους νεαρούς επαναστάτες έρχεται κατευθείαν από την μεριά τους. Η γενιά που τον Μάη του 68’ ήθελε να αλλάξει τον κόσμο, είναι τώρα ο κόσμος. Ο προβληματισμός εντείνεται, αλλά το ίδιο και οι προσωπικές τους σχέσεις.

Παρά την ισχυρή πολιτική του διάσταση, το έργο δεν ξεχνά ούτε στιγμή τους χαρακτήρες του. Αντίθετα τους βάζει σε πρώτο πλάνο και ασχολείται πιο πολύ με τα συναισθήματά τους, παρά με τις ιδέες τους. Είναι το δεύτερο δείγμα γερμανικού, πολιτικού, αλλά κυρίως ανθρωποκεντρικού κινηματογράφου, μετά το Good Bye Lennin. Οι ομοιότητες δεν σταματούν στον Daniel Bruehl. Η επικράτηση της σημασίας των συναισθημάτων έναντι αυτής της ιδεολογία είναι η ουσία που βγαίνει αλώβητη και από τις δύο. Εντάξει, εδώ σταμάτησαν οι ομοιότητες. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια πιο επιθετική κινηματογράφηση. Ψηφιακή κάμερα στο χέρι και το αποτέλεσμα φωνάζει ανεξάρτητο. Ο κόκκος, να, μετά συγχωρήσεως, δεν εμποδίζει βέβαια την εξαιρετική φωτογραφία.
Οι τρεις νέοι, αλλά και ο πρεσβύτερος, είναι πειστικότατοι. Όπως προείπα, η υπόθεση χάνει λίγο σε επίπεδο ρεαλισμού. Και όπως προλέω γενικώς, αυτό δεν είναι κακό, αλλά όταν τον επικαλείται και δεν τον επιτυγχάνει τότε υπάρχει ένα πρόβλημα. Μικρό βέβαια καθώς ο σκηνοθέτης τα πάει περίφημα και έχει άποψη. Τόσο κινηματογραφικά, όσο και νοηματικά. Γιατί η τροπή του τέλους δεν θα μπορούσε να είναι μια πιο ηχηρή απαξίωση για όλους όσους σταμάτησαν να προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο.

cine.gr


torrent ταινίας - http://adf.ly/Owiie
ελληνικοί υπότιτλοι - http://adf.ly/OzEoU

No comments:

Post a Comment